July 6, 2014

STATUS CHANGED!


Aku sendiri pun tak sangka apatah lagi siapa-siapa.
Siapa sangka isu yang satu waktu dulu tak pernah terlintas, tiba-tiba melekat kat hidup aku.
Jangan terlalu kukuh dengan prinsip, kalau prinsip mudah berubah.
Semua kerja Tuhan.
Siapa kita untuk terlalu taksub dengan pegangan hidup sendiri kalau Tuhan dah tulis jalan cerita sebelum terciptanya apa-apa.
See, makin pujangga bukan? 
Apahal?


Ehem Ehem~
Well, biasalah. 
Kehidupan dah berubah.
Bantal dirumah makin bertambah.
Fokus hidup aku pun dah beralih arah.

Dulu, rumah bising sebab aku selalu jerit kat kucing.
Tapi sekarang ada teman gelak ketawa bukan main.
Tahniahlah kat diri sendiri.
Aku sudah berpunya sekarang.
Harap aku jadi jodoh yang paling awesome di dunia dan akhirat.
Pasti. Pasti.
Amin.











November 6, 2013

HANG PASAIPA?


Hang pasaipa yang lama tak update blog?
Maaflah, busy dengan kerjaya seorang reporter kononnya.

Ketuk kibod, berjalang, tengok negara orang. ketuk kibod lagi, menjalang pulak, tengok muka bos. Bosan!

Kadang ada termimpi dengan kebiadapan jari menyusun ayat dalam blog, lama tak sumpah seranah.
Tapi itu dulu, sekarang aku dah berubah. Berhijrah untuk tak menyumpah secara terang-terangan. 
Bermonolong lebih bagus. Hangat hati, hangat jari, boleh hangatkan jugak muka yang meminta maki.

Ada terfiikir nak transform blog ayat makiah ini jadi blog travel. Since kononnya aku berlagak bajet umpama backpacker. Bukan apa, untuk berkongsi pengalaman dan berjalang di negara orang dengan bajet yang melampau punya rendah.

Last aku berjalang,
Medan. 26-30, Oct, 2013.



3Hari, 2Malam di Pulau Samosir, Danau Toba. Termasuk sepeda moto: Kurang RM100. 

See. Terlajakkk best kan?
So, amacam..

Berminat? 
.
.
.
.
.

...... Ok Fine.

Syoq sendiri.

March 11, 2013

BERDAKI KAH BELOG INI?


Dulu, masa zaman skolah, time stadi-stadi,
atleast sebulan 2 kali gua post entry maki-maki.

Lepas tu, zaman merangkak stat keja,
atleast 3 bulan skali gua post entry geli-geli.

Sekarang, zaman kematu bontot melepek kt kerusi ofis,
atleast setahun 2 kali gua post entry bajet artsy fucksy.

Kira not bad la kan,
atleast gua tak lupa terus kt blog terlalu mampan ni.
atleast gua tak lupa basic ayat pujian berintegriti,
atleast gua tak lupa kat manusia berhidung belang yg dok stalk blog ni.

Jadinya,
Selamat Tahun Baru 2013 lah utk anda.

Eleh, tahun baru konon.
Set azam la hasrat la wahyu la dakyah la macam-macam, konon sempena tahun baru.
Hidup sama jugak, bangang tetap tak bertepi.
Matilah!



December 17, 2012

FALSAMPAH!


Hi Manusia berhidung belang,

aku kembali.
yang pasti,
kata makian akan lebih kerap tertabur kat sini.
Selepas bertan-tan daki di hati menahan segala perkara palat yg jadi.
Menggelupur kaki tak sabar nak maki itu ini.

Tepu hidup kalau share sendiri.
Tapi,
Bwk bertenang lah.
Maki hamun pun perlukan masa untuk disusun ayatnya lah, bongok.

August 28, 2012

HELLO. SORY. BYE

April- Ogos.
Empat bulan aku cuba tekan kibod utk ingat katalaluan blog sendiri. Dengan rasa tenang seluas alam , akhirnya cubaan harini pass jugak. Rasa takjub mcm baru dapat bugggati veron sebijik tahu tak.
Takda benda yg nak direpekkan. Aku cuma nak ucap,


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI,
KEPADA SEMUA ORANG DI ALAM FANA INTERNET DAN MUKA BUMI NEUTRON INI.
TERUTAMA KPD MANUSIA YG MASIH BERKAWAN, PERNAH BERKAWAN ATAU BAKAL DIKAWANKAN.
MAAF ATAS SALAH SILAP DAN SEMUA-MUANYA... terutama part kata kesat yg dihamburkan tanpa secubit makna itu.

So,
Lets show off some of the ghayo pictures:
  
 Meet The Obviously-Real Gediks.

  
 Night of bakar duit for kiddies.

Well,
HAPPY MERDEKA RAYA EVERYONE!
 
Janji dicapati ke, diratapi ke, ditepati ke, jgn nak kisah sgt lah.
Janji dgn diri sendiri tu, selalulah sedar-sedarkan diri.


April 19, 2012

MOHD SHUHADA?

Hi, nama saya Shuhada.
Sekiranya saya lelaki, mungkin sy diberi nama Mohd Shahid. Hmm.. cukup praktikal and sort of nama urban di peringkat pertengahan. Good.
So. mengikut rekod, Feb, adalah entri terakhir sebelum aku buat keputusan utk bersenggama dgn realiti.
Now sy kembali, dan akan membicarakan mengenai tips dan nasihat kpd para jejantans. Mrk yg hormon femininnya masih merembes walaupun bebulu sudah tumbuh di serata pelusuk dunia. Ini utk anda.

***************************************************

Selaku makhluk yg half way developed as jantan, sy harap sy diberi peluang utk mengenengahkan isu ini.

Utk sapa yg mengenali aku, akan tau, memang dr kecik2 lagi aku dh serupa jantan. Even aku sendiri ada nama jantan yg diberi oleh pakcik sedara yg tak guna tu. Bukan nk juah, cuma nak bgtau, dr kecik sampai la usia bangka sekarang, boleh dikatakan hampir 98% kwn aku terdiri dari balls, meaning lelaki la. Yes, some of them are loserballs.

Wlwpun aku seorang yg ayu kini, tp sejarahnya, dr zaman kecik-kecik lagi, aku dh absord sifat jantan. Ya la, main kawen-kawen, aku jadi pengantin lelaki kot, kejadahnya? Main polis sentri, aku jadi inspektor polis kot, celakanya? Lawan panjat pokok, aku yg jd command lead kot, celahnya? Awek-awek gaduh berebut tapak perniagaan time nak main masak-masak, aku yg setelkan kot. Nampak tak bertapa machonya aku dr kecik? Haaa..
Itu belum masuk time begaduh sampai tahap kepala membe aku anggap mcm karpet lap kaki saja, tikam belakang kwn dgn pensil 2B yg mampan , tekap kaki membe kat ekzos moto. Haaaa bukan, bukan benda suwit2 camtu aku nak hurai kt sini, main reason aku nk cita mengenai sedikit kebolehan aku utk detek sikap lelaki yg mcm barua atau berpura-pura barua.

Even now, pada masa aku mengenali satu lelaki baru dalam hidup pun, skit sbyk aku dh tau dia manusia jenis apa wlwpun dlm tempoh yg agak singkat. Bkn la hebat, tp bila dh ada banyakkkkk kwn lelaki, benda tu akan auto built in dlm diri satu-satu manusia tu. Sama ada guys tu jenis separa anjing, suku jahanam atau bodoh sepenuhnya, kita boleh detek. Aku tak kisah walau laki tu aneh tahap keluar pekan pun bertelanjang bulat, aku tetap akan kawan dan cuba anggap itu satu cabang seni. Tapi, once ada unsur celaka dalam diri mereka, aku akan try avoid. Usually, lelaki ni, selalu nk bajet outstanding, rare, one of a kind, fuck around, fuck you, fuck of it all, sehinggalah bajet otai dan tauhead (kepala tau semua benda).

Dan yang paling fucttup sekali apabila involved awek dalam hidup. Sudah la kelenjar testosteron di aktifkan, pastu kwn2 sekeliling akan terkena efek sekali. Dan selaku wanita tulen apabila dah dewasa ni, aku still tak faham, kenapa lelaki lebih cenderung untuk menipu kawan-kawan pada ketika dia mahukan masa bergeli-geli dengan awek dia. Bkn laki ja buat benda ni, it happens the other way around pun, kat gadis2 juga. Tp oleh kerana ni blog aku, so ikut aku la nak tulis menatang apa pun kan.

Oh Kamm onn dude, kawan is kawan la, awek is awek. Hidup sendiri, manage sendiri la, takkan apa benda pun nk rely kt org lain. Kalau mcm tu, baik jadi taik, nak suruh keluar, keluar. kalau taknak, simpan la sampai sembelit pun kan, kisah apa kot. So, Be realistic abit, please, can you? Jantan kot, sepatutnya pandai handle situation, tak guna ada 'senapang' (pakcik aku slalu ckp) kalau ada masalah sikit dah 'mati pucuk', gelabah tetek itu ini. Kalau aku dilahirkan sbg lelaki tulen (Minta maaf Tuhan, tak bermaksud), aku akan hadapi problem dengan se-macho mungkin. Benda-benda yg boleh menampakkan sikap bangang mmg sebolehnya aku nak simpan jauh di celah kuku kaki, cover dgn stokin lagi, tak nak org tau. Ya la, aku lelaki kot. Makhluk yg so-called gagah dan berdedikasi tew kan~

Tp sayangnya, lelaki true mcm ni tak banyak la kt Malaysia, even kwn2 sendiri pun boleh kira. Pandai hide weaknessess, tp oleh kerana aku seorang penggali rahsia yg di sayangi ramai selain berfungsi sbg pusat kaunseling, so mcm mana kau telangkup bangang tu pun, pun aku akan tau jgk. Kdg tu sedih jgk la bila berdepan dgn mamat2 mcm ni, sebolehnya nk up diri. Klau sejarah tu dibekukan hny utk tatapan pihak tertentu, tak mustahil dia boleh claim segala benda takjub kt dunia ni adalah idea dia.

Hmm. percambahan this kind of balls mmg byk la nowadays. Umpama taugeh direndam dlm tisu basah, membiak dengan sgt cepat. Kalau la ada mesin yg boleh reset balik identiti manusia, aku akan vaccum semua sifat abnormal ni pastu transfer kat Shahz Jezel. Bkn apa, sbb dia satu-satunya bakal jodoh aku yg aku boleh terima seadanya wlwpun sepalat apa pun perangainya. Hihi. Entri ni tak ditujukan utk siapa-siapa. Ia hny untuk tatapan si dara dan milf di luar sana juga yg sedang tunggu masa nak jadi kuda dan kunci pendua :)

So, Hail to the tities! Fuck Yeahhh!

February 27, 2012

TEPUKLAH KEYBOARD SEADANYA.


Ini kesah ceritera permodenan minda:
Wujudnya satu ketika, apabila yang namanya manusia berbangsa melayu itu, cuba menegakkan hadis buatan mereka. Hadis yang dianyam mengikut citarasa peredaran dunia.
Justeru, aku, selaku manusia juga berbangsa melayu ini mencuit pegangan mereka dengan mempersoalkannya dengan sengaja, lantas para malaikat dunia tadi bangun menelanjangkan harga diri yang disadur kemas sebelum ini. Sedih, mana pergi kokokkan perihal kebebasan bersuara?

Ah, persetankan mereka! Kebas otak la reka ayat berfalsampah ni.

Yang pasti,
jgn salahkan fesyen kalau baju yg dipakai berupaya menonjolkan selulit bwh bontot. Salahkan mereka yg melihatnya :)
Bagi binatang berotak yang bajet minded cukup liberal, ini untuk anda:

"Kita akan terus Melayu walaupun hanya menjadi pemandu kereta, buruh kasar, budak pejabat. Kita Melayu juga. Tak perlu mengalir air mata." Well said Tun M.


Kalau masih tak terasa dengan sindirian ayu yang sinis itu, cuba ini pula.
"Embun tak perlukan warna untuk bisa bikin daun mencintainya".
Maksudnya, tak perlu la nak berhadis bagai semata-mata nak tunjukkan bahawa anda antara kelompok berguna yang bilangganya hanya umpama sisa.
Tak perlu nak adaptable sangat mcm 'platisin' hanya kerana nak raih perhatian sapa-sapa.

Sedar diri, please? Can you?

So, if u are among the confused, tadah tangan, tny kt Tuhan. Takyah nk tepuk dada, tepuk kibod, tepuk itu ini sgt lah.
Terima bangang diri tu seadanya.

February 14, 2012

BATAKKAH AKU?

BATAKKAH AKU? TERPULANG.

**************************
Yg pasti, sekitar November '11 lepas. Berlakunya rombongan antara aku dan beberapa manusia kesayangan lain ke Medan dan Danau Toba, Republic of Indonesia.
Trip ini adalah antara momen terbaik pernah berlaku sepanjang hidup aku.
God Bless us, always :)

And, the story begins....




***

Here goes, Lake Toba.



* Pirin (yg sebenar kakak tp dilahirkan sbg abg aku) cuba mempamerkan aksi yg sgt melambangkan dirinya - cacat *


Here goes the kenduri kawen.

Dan aku, dipaksa menjadi penggiat seni sementara. Fine Art sgt~
*Kesederhaan teras kebahagiaan. Wuuu~*

* pelamin paling comel di dunia. Ini kalau Bob Ku2 duduk mesti jd 'pelamin anganku musnah'


Here goes the lovely faces :)

*psstt~ sebelah pirin tu kan, yg tudung pink tu kan... bakal jd ahli keluarga saya. Hihihi. (Hai tudung pink, awak comel la belit2 tudung pastu lekat pin berribon, tp awak apply jugak konsep tu kt mak saya, dh mcm pokok krismas berusia dh sy tgk, nasib baik nice. hehe) *

,and not to forget, my beautiful niece.. cik parah :)


*Oh oh, jgn lupa gambir culture shock.

SELAMAT SORE MALINGSIA~


January 18, 2012

SORRY, I'M LATE!


Helo 2012.
Well, seems like u came so fast.
Bkn tak suka, cuma masih di awangan menghargai segala nostalgia sepanjang 2011.
Seperti tahun-tahun lepas, i hope u will treat me be even niceerrr :)
Hey 2011,
I will miss u. Really.
Epic, Amazing, Ohsem! The best-year-in-history for me, *so far

Terima kasih keluarga,
Terima kasih kawan-kawan,
Terima kasih kaseh sayang.

For the loved ones,
Terima Kasih Shuhada Mansor,
u are doing well. Keep up, my love :)


Utk u'guys, sy doa semua new-year resolution lists anda akan dimakbul-Nya. Amin

HAPPY NEW YEAR EARTH!


November 1, 2011

MOHAMAD DAGU.


Bila lama tak ke gig, bila lama tak pegi 'party tanpa rexona', bila lama tak tengok manusia berjoget buas, rs rindu. Terngiang-ngiang bunyi bising hall tak kedap sound dan bau kepam tempat gig. Tringat 1st time masuk gig, ms tu aku kecikkkk lagi, antara primary and sekenderi school kalau tak silap. Disebabkan pengaruh rakan sebaya (wlwpun mostly kwn aku dh bangka), aku akur. Bertempat di Dewan Leong Say Tong, Aloq Staq, aku cipta rekod pertama ke konsert haram bwh tanah. Hatko bertebaran terok time tu.

Oh, ms tu belum ada istilah 'dak-dak scene/sin', ms tu jarang nak dengar istilah 'groupies'. Yg ada cuma mat2 gig tepu jenis tak ambil kisah hal org lain. Tak trendy, takda seluar ketat expose bontot benjol, takda baju kaler-kaler dgn tulisan meleleh-leleh, takda kepit awek kehulur-hilir. Jauh sekali nk jumpa awek pakai hotpants. Yg terbentang cuma musik dan warna hitam, hitam yg belum terobek dek kepesatan trendy.

Tapi itu dulu, kalau nak kira dulu, tok aku pun still bergetah.


Sekarang dh lain. Gig dah kalerful dan wangi, dak-dak sin yg lelaki dh pandai cr perfume ala seductive. Mana tak, awek fashionista bergelimpangan sana. Dr baju membawak ke mekap, pakej lengkap. Ada pakai baju band ganas, ada sepsi tayang peha gebu, ada sarung baju tidur. Mmg pelbagai. Aku wonder, mana pegi average minah-minah gig dulu yg mostly-nya gemok, busuk, lingkaran mata gelap dan friendly. aku curious. Maybe tgh susukan anak. Atdesametaim, aku terpikir, still, kt mana-mana pun, kalau gig metal tepu, lagu menatangharamtakfaham tahap keluar masuk kerongkong pny jenis, ada, wujud ja mereka yg otai, ketrampilan masih sama, bicara juga serupa, mcm dulu.

Yalah, mungkin silap aku tulis mcm ni, sbb gig di Kl lain, urban. Kena ikut peredaran zaman, kena catchy, kena brandy. Tapi kalau namanya gig tema apa pun, tak payah la nak judge org yg konservatif ke gig kalau hny sbb tak ikut aliran terkini. Baik tino ke jatan ke, same ajew. Camna 'sin' nk meriah kalau susah nk get along. Dh takleh main lambung lambung.

Walau mcmana pun, sejak masihi lg aku masih tak dpt jawapan bg soalan ni,
KENAPA KALAU KAT GIG, SEMUA ORANG BAJET OTAI? kira nak mendagu muka menadah langit sj. kenapaaaa?!
Yg peliknya, lepas hari kebanyakan, boleh pulak si bajet td meliuk-liuk menegur sini sana. Dimana celakanya?




October 31, 2011

MENJALARLARA


Tak guna suka berbudi kalau niat mcm yahudi,

Tak guna mantap bodi kalau hati keji,

Tak guna bajet langsi kalau hari-hari kena maki,

Tak guna agung itu ini kalau hidup sendiri buta tuli

Sembahlah yang suci utk lebih mengenali diri

Ciptaan tuhan beraroma manusia bersifat mcm ni bercambah menjalar diseluruh ceruk dunia,
jgn kita silap bezakan mereka,
terbentuk merekalah, nyata membunuh kelangsungan hari muka.

October 30, 2011

BANGSA SI AHLI LELAP DUNIA.


Arakian, sdgkan roti canai koyak atas meja langsung tak berjaya mengorat perhatian aku apatah lagi mamat lengan sebesar bakul kt table sebelah dok sembang kencang bab racing2 moto besar. Walaupun dh lewat malam dengan baju kerja masih didada, disulam pula minuman berbuih panas, ia adalah waktu perfek utk bersenggama dgn dirisendiri. Bejuta benda melayang-layang dalam otak. At one point, rs syukur sbb Tuhan corakkan perjalanan hidup aku mcm ni. Dpt tau byk benda, kenal pelbagai bangsa manusia dengan berjuta pengalaman berbeza.

Aku tunduk, usha kukukaki sendiri yg nice.. dongak atas, nampak bintang sebijik dua..tarik nafas, lega sbb tak bau ketiak mapley...Alhamdulillah, syukur sbb dada masih berombak. syukur sbb aku tak perlu berjalan rentas border beratus2 kilometer semata2 nak minum sirap suam. Tak perlu pakai baju bulletproof kalau nak jalan2 kt uptown. Tak perlu gongong bom atom utk masuk gig. As long tak dihalang utk achive target hidup, keadaan skrang aku consider dh ckup freedom.. Bangga jd anak malaysia, campur sedih kalau kita betul2 tau perjalanan hidup yg namanya negara Malaysia dan isi realitinya skrang.

Kita sepatutnya rs unsecured dan berusaha utk hilangkan rs tu. Bkn nk suruh berperang, setiap langkah diatur perlu waras. Tp kita lupa, itu hakikat yg manusia berjelaga bontot tak pernah sedar sampai ke hari ni. Yang mrk tau, melalak menentang itu ini. Bkn apa, aku taknak keturunan masa depan nanti terpaksa beli keselamatan diri untuk hidup. Contoh, mcm Somalia sekarang, dh ada pakej upah pegawai peribadi. Siap boleh nego. Apa kes beb? Kau sanggup, kalau mamat muka minta kaki, ketiak bau stokin, ikut kau kehulu kehilir menempek kt bontot kau kemana saja semata2 nk buat kau rs selamat? Pikir la sikit.

Aku kdg tu kesian kt pihak2 agak berkepentingan ni, ye la, mat2 polis. Ada betul, ada salah. Tp jgn la nk blame semua sama. Ini tak, buat silap sikit, beribu masihi pn still tak habis nk kondem. Abeh kalau tak percaya polis, takyah la buat report pulis. Ini tak, polis baru sentuh pistol ja, mulut dh siap rapping. Mmg la ada salah dan betul, tp siapa kita nak judge. Tak tau akalpunca tp boleh tarafkan org lain dgn hny hidu aura mulut nthsapa2. Apa kot.

Itu la perangai manusia, kdg2 boleh kasi tekincit aku kalau nk cuba faham apa yg set-set rebel ni nk sampaikan. Tebiat rebel ni lagi hina kalau smpai membawak ke tua. Jenih spesis Rajnikhan tak sedar diri ni mmg boleh bikin rosak masa depan. Kesian, muda2 lg dh besawang kepalaotak disalut benda murka. Mungkin la, sesetengah benda yg relevan untuk ditolak, patut kita tolak. Nk tolak, buat cara betul. Jgn pikir kau lwn skrang sbb boleh puas hati time tu saja, tekan la otak tu sikit untuk pikir apa akan jadi dalam masa 15 thn kedepan. Mampu lg tak keturunan cicit kau lepak mapley tgk restling kalau dh freedom dilelong nth kemana.

Aku harap wlwpun aku still hidup 20 thn lg, negara ni takkan sampai tahap menggagau mncri freedom. Kalau pun ada time tu, harap tak kena cr kt ebay sampai kena bid. Lg parah kalau sementara tgh bid nk menang, M16 dh siap tecocok kt telinga kau. Celik mata ja dh sarapan tapak kasut penjajah.