July 12, 2009

BERRY

Semalam aku habiskan stgh jam sembang pasai berak dgn kwn aku. 1st time aku sembang geli2 dgn sgt mendalam. ya la,org akn ckp.."eii,jijik, geli, ntahapa2 , dah mcm tadak benda lain nak sembang, bla bla bla",tp apa aku kesah sbb topik tu lah yg membuatkan aku tersenyum smpai sekarang.

Teringat time kecik2,apa ja benda kita buat mesti nak lebih dr org lain.nak menang. lwn tumbuk pun tak kisah even dgn bapak sendiri.otak time tu tak boleh nak detek yg mana elok atau tak. Sampaikan aktiviti berry pun aku buat pertandingan dgn abg aku dan anak2 jiran.

Lingkungan 4-5 thn time tu tak silap aku, aku selalu ajak abg aku dgn anak jiran sebelah nak berry skali. Aku mcm penakut sikit, so aku buat la pertandingan berry ramai2,tp motif sebenar utk teman aku. selalu time ptg la lepas penat main polis sentri. Kami menyelinap masuk hutan keladi belakang rumah. Aku potong daun keladi bg sorang satu. syarat kena berry atas daun keladi sbb kalau tak , takleh beza yg mana taik dan tanah. Syarat kedua, taik kena ada bentuk, tak kisah la kek ka huruf ka atau apa sekalipun, jnji nampak comei dan teratur.

Hasilnya, aku selalu menang sbb aku akan lwn jugak bg aku menang wlwpun huruf 'S' aku buat dah mcm huruf 'E'. terketaq2.ingt senang ka nak buat? komitmen kot. Pesaing terdekat ialah abg aku. dia selalu buat bentuk kek. pastu pulun jgk nak menang, apa dia bajet 'kek' dia buat tu unik? ada kacang2? itu hnyalah biji2 cabai yg tak hadam la gila. lain la aku, bentuk 'S' yg sukar.Tp yg paling kesian kat anak jiran aku, dia selalu fail. Ya la, dia suka makan asam, pastu time dia berry pasti la jadi cirit. so, dia seboleh2nya berusaha nak buat bentuk bg nampak comei tp tiap kali dia try, tak penah nak jadi. Nak pulak taik tu atas daun keladi, lg la tak buleh nak handle. Bentuk abstrak pun belum tentu dpt. Endup, dia terpaksa ambek bunga raya pastu hias atas daun keladi tu sbb nak bg nampak cantik. Kelainan la kot. Kami selalu tny dia "apa bentuk hg buat ni?" dan jwpan dia akan tetap sama, "Ini la bentuk bubur nasik". Hemph~

Sekarang, bila ingat2 balik, mcm bodoh ja. tp nak kisah apanya, time tu kecik2, belum mumaiyiz. Haritu aku balik kpg, hutan keladi tu dah tak sehebat dulu. cuma tinggai 5 -6 pokok ja yg masih hidup. Di situ aku dpt simpulkan, mebi pokok yg tinggai tu buleh survive disbbkan taik2 kami dulu. Ya la, dr taik yg terurai, ia buleh jd baja kompos, dr baja kompos buleh menyuburkan tanaman, dr tanaman yg subur boleh menggalakkan lagi proses fotosintesis, dr proses fotosintesis yg hebat akan memanjangkan lagi jangkahayat pokok keladi tersebut.

Gila deep tak aku?

......

Ok, tak.

8 comments:

mueh said...

hahaha.cuih.tobat aku tringat dlu aku lawan kumpui taik idung ngan kawan.
simpan kat bawah umah.tapi taik idung aku dok ilang.taw dah kawan aku dok amik nak menang kedia.daje.

Darrr said...

hg lg kotoq.apa jenih manusia ni...
tak bertamadun.

mueh said...

cuih.berak ajak geng lagi pelar.
aku geli jugak la skit la ni.mau kecik2 aku baca benda ni aku join sama kot.

Billie Jane Nab said...

AAAAAA hahahahahaha!

Billie Jane Nab said...

aku, pasal taik ni takde.. tapi, kecik-kecik dulu kalau nak berak, aku kena pakai panty kat kepala. kan nak berak kena tutup kepala, so setan tak berak atas kepala kita..

adibond jebond said...

haramjadah.haha.kisah berak ni aku pon ada jgak.
men bunyi berak paling kuat. time taik jatuh nu. kira teran laju2 bagi taik jatuh kuat2. bunyi cam lawan perang la. bunyi sopa ngan kna fire ngan helikopter apache. hebat kot. hahaha. bodo gila no dulu2.

silencescreamer said...

haihhhhhh ~

chun said...

sial hang cerita pasai ni.
x renti2 aku dok gelak.nk kata hang bodo pn xley sbb hang kecik lg.

tp aku kecik2 dulu lg dajai,berak dalam reban ayam.saja nk pedajai ayam tu bagi patuk kek semprit yg aku buat.haha

Post a Comment