November 13, 2010

THE AUWSOME REVIEW


Nov 13, 2010

Balik ke kampung.
First day, di dinihari yg nyaman setelah aku puas menyagat rasamalu di tar akibat di gelakkan bapak karana muet aku salah tarikh, Fader bwk lepak dkt warung geng dia area kaki gunung jerai.
Byk sembang psl politik kt Kedah. Dr isu banjir, smpai la kes MB tok ayah azizan bebai marah2 wartawan.
Walaupun aku sorang ja perempuan, muda, taff dan tak pny pengalaman lansung.
Tp apa aku ckp, veteran2 ni pay attention. Menyulam pendapat tanpa ada pandangan utk underestimate before aku bukak mulut. Nice.
Lain feedback kalau sembang dgn org muda cocok2 langit atau geng hangguk2, susah nak sembang sirius.


Dan, masa tgh selak2 roti canai yg dah lemau.
Aku nampak longgokkan paper Metro kt table sebelah. Aku dgn Metro ni mmg ada krisis sikit. Ok, shadap.
Jadi, dgn lelapis paper yg ada, aku assume mesti lah tokey kedai yg beli, takkan la rantaian kera kt kaki gunung tu usung nth dari mana plk kan. So sbb aku curious dan ber-narrow minded terhadap paper ni, aku tny tepet kt kwn tuan empunya warung. Ya lah, cara approach pastilah berbeza kalau nak berkomunikasi dlm peringkat umur yg tak sama.
Takkan lah aku nak sembur terus kt muka dia laju2 dan hurai pendapat aku pasal kekoro-an paper tu.
Jadi aku tny secara berlapik, best ka paper tu?
Dia ckp ok la, paper tu 'merangkumi' semua 'aspek dan isu' yg ada kt luar bandar.
Gila lah tindak balas dia menggunakan bhs melayu berunsur ayat-ayat anjakan paradigma. Mungkin dia anggap aku yg konon2 wartawan bajet ni tak paham kalau ckp melayu biasa, so dia tekan otak dia untuk construct ayat cemerlang. Dan aku dgn konfiden sekali nak bet , yg dia mesti tak tau bhw aku sebenarnya jadi auto bongok dan terpempan bila dgq huraian dia. Apa dia ingt, aku staff dewan bhs pustaka apa yg nak kena sembang bhs ketuanan melayu terok2? haish. Ok setel bab tu.
Aku tak kasi feedback, mungkin baru hari first, tak maneh nak argue. Menggigil ja mulut aku nak menjawab. Takpa, tunggu la seminggu lagi, bg kenal hati dan perasaan dulu, baru aku tiau balik.


Time otw balik. Aku tny bapak, si pengetua kedai ketuanan melayu tadi tu umur berapa. Bapak ckp umur dia, almost 70 atau lebih. Terkesima jgk semenet. Ya lah, agak susah nak cr manusia kertua yg living in a rural area, masih ada intention nk tau hal sekeliling. Dan bila aku terpikir deep lagi sikit, walaupun dgn membeli RANGKUMAN paper apart from hny hadap berita mainstream kt tivi. Pengetua tadi aku rasa mampu dilebel Autrageous dan Auwsome.
Sbb? dia adalah salah seorang penyumbang kpd peratusan warganegara Malingsia yg berkebolehan membaca.
Jauh lebih baik dari peratusan warganegara Indonesial yg buta huruf iaitu sebanyak... 48 %. Hampir separuh penduduk warga yg kononnya serumpun ni berbuta huruf. Kesian kan. So sila bersyukur dgn sistem pendidikan yg ada wlwpun tak sehebat mana. Takyah nak menyalak tak ketahuan hala.


Utk Pakcik warung, kontiniu gerebing the RANGKUMAN PAPER pakcik. I dont mind anymore.
Pfftt~

6 comments:

Anonymous said...

hang ni macm baguih jer
wikipedia hang ni

Darrr said...

oi enonaimus.
aku tau hg sapa. takyah nak wikipedia sgt la weh.
luhuuuseerr~

Raja Dol Haq 2 said...

aku naikkan nisbah akal:nafsu hg kepada

3:7
makin meningkat baguih

aleen aiden said...

muet salah tarikh?patu camane?kene amek taun depan kah?hu3

metro man said...

ang keja dah ka wey
harey tak blanja makan

Darrr said...

hey kwn, lama diam.
dh lupa aku kan.
thanks :|

Post a Comment