March 28, 2010

SUCKJECTIVE!


What are u struggling for?
Examinations?
Its complicated to categorize. Real suck! Tekanan melampau kiri kanan.
Malaysia ni mcm-mcm. Nth apa fungsi nth exam belambak-lambak ni. PTS, UPSR, PMR, SPM, STPM. Peh~
Benda ni dibentuk hasil dr pemikiran ahli bijak-bajet-pandai la. Tapi jadahnya kalau tak wajar.
The biggest failure boleh nmpak after PMR. Kesinambungan hidup ditetapkan. Options: samada Sains Tulen, Akaun atau Sastera. Oleh sbb aku disekolahkan di sekolah yg KONONnya skolah premier di Alor Setar. So, just 3 benda ni ja yg terhidang. Kalau nak ckp pasai sekolah vokasional atau teknik. Mungkin ada beberapa cabang lain. Selalunya, bila result PMR gempak. 5A above, nak taknak kita akan ambik sains tulen. Konon utk yg bajet intelligent. Dah mcm aliran wajib even student tu tak minat. End up, rekod sekolah merudum. Percentage in certain subjects decreased. Why? Apa yg mereka tau, dlm assembly, jerit sana sini nonstop suruh naikkan nama skolah. Abis minat budak-budak? Disetan-setankan.

Bapak aku used to be in ATM. Discipline was the major policies. Bukan nak cita sejarah skolah atau result aku hebat jadah tu semua. Apa yg aku nak ckp pasal MINAT.
Mula pijak tadika, aku takleh keluar main sebelum pukul 5 even keja skolah dah siap pukul 3. So fasa pertama boleh dikatakan ok : UPSR 5A. Then jejak form 1, aku dibaling jauh dr family. Kena berdikari. Lanjut ke form 1 - 3, benda basic yg diajar. Passed! PMR : 8A 1B since aku ambik arab, so B for Arab. Kat sini, Dah boleh jangka. Sbb desakan anasir2, aku ambik sains tulen yg pada hakikatnya aku, demi tuhan aku sgt la tak minat.
Biologi, Fizik, Kimia, Add Math and EST (English for Science & Technology) : 5 major subject added apart from core subjects. Aku budak hostel, Aku bdk yg tak MINAT sains. Apa bodo nth: Bedah- bedah katak, Kopek bawang, Scan lipas, Rebus Cuka.Tenung matahari. Haih~ Harus la bengap. Bila tak suka,mula la buat hal. Rebel la konon. Kelas subjek sains mcm tak wujud. Apa aku buat? Pegi lepak bilik seni. Tlg junior2 buat mural. Aku suka lukis walaupun aku tak terer. Aku suka seni. Ya, maybe aku tak into sgt. Tp aku minat. Walaupun tu minat aku, bila bapak tak suka. Kena tunduk . Dia yg bg duet skolah. So, surrender. Kecewa mmg kecewa. Smpai sekarang. Tp benda libat bapak sendiri. Tadak apa yg mampu selain terpaksa telan kecewa.

Ironiknya, aku tak tau apa yg aku minat. Yg terserlah, sains bukan kudapan aku la. Seriously, aku tak belajar. Sbb not interested at all! Result SPM keluar. Mmg tak memberansangkan. Cukup utk apply IPT. Even takdak yg fail tapi family kecewa, aku tau. Maybe it sounds selfish but I dont care. Borang IPT keluar. Wajib penuhkan. Aku isi sambil lewa. Rs mcm tgn aku ni seni, so 1st choice, AD (Art & Design). Bila Masscom yg aku letak sbd choice ke-6 jadi realiti. Apa aku rasa? Sekali lagi, Kecewa. Sedih kot. End up, tercampak dlm lambakan masscom students jugak. Diploma selesai. Teraba-raba aku nak sambung deg atau tak. Family dah makin tenang. Haji Mansor pun. No more pressure. Act more like a friend than a father. Kalau la dulu bapak aku mcm ni. herm~ Aku pejam. Dadukan nasib. Today, Im taking Journalism. Yg sometimes aku rs aku terpaksa lansungkan kesilapan yg dah aku buat dalam hidup. Yeap, crawl with the flow. To be honest,at some point : For God sake, i dont want to be what i am today. Sincerely express my regretful. But i knew, God wrote this for some reason. Since aku di tekan utk menulis,menulis and menulis tiap hari. Aku terpikir, mungkin dgn meluah apa aku rs melalui penulisan, kecewa aku boleh menipis. Kalau itu boleh ubah nasib manusia yg bakal pny kecewa yg sama mcm aku rasa hari ni. Its pleasure to do it. Dan sejak pada tu, aku mula suka apa yg aku hadap sekarang. Bukan isu ni sj yg sedarkan aku, ada berduyun lg benda corrupted terok dlm hidup kita ni. Especially related to society cultural development. But first thing first, aku kena aim tepat kat society's minded dulu. Then baru boleh move ke level lebih tinggi.
To see a little changes, U must face a fucking huge possibility.

6 comments:

intan asmira said...

i loveeee this post senior! haa baru tau la ni hmpa ambik journalism :D

wuu kami setuju tang minat tu. sbb tu time spm kami ambik class seni kunun nak apply art and design. tapi mcm yg hampa ckp. tercampak ke pilihan yg ke enam. kami tercampak ke pilihan ke lapan. SCIENCE COMPUTER. i dont even know that course! but i have to admit it and consider it is fate. huh.

Cik Puan Drunbella said...

semacam lah weih.aku pun byk terbabas.kt teknik dulu amek electrical.aku minat tp aku bengap.result sgt cikai.further studi amek architecture.lari jauh.aku suka tp bila da blajaq aku jadi mcm xsuka sbb aku bengap design.tangan pengkau.tp sebab nakkan sijil n diploma aku gagahkan jua.blajaq semata2 utk pass.teruk betul.aku pun tataw apa yg aku mau dlm idup aku *sigh*
=___=

Darrr said...

Aku tau benda ni jd dkt byk org.
Kesian kan hidup kita?
time kecik wajid ikot guideline yg kita sendiri taktau apa benda.
last2, kena deal sendiri sbb dah nasib.
so, for future generation, tak kisahlah anak-anak atau adik-adik, we have to let them freely choose their own fate. That would be much better.

ilyana irni said...
This comment has been removed by the author.
ilyana irni said...

dar u good with meluahkan.
god damn right.
nek je highschool all things getting mess up.
terkial kial.mencari.
f5,mid term 3subjects failed honestly .
either science nor account not so me.
(account tu lah aku jamah 2years)
then SPM passed sumenye ckupla me myself pun borang ipt men tabuh isi tataw mende.dpt interview and dtg dgn jeans gamble.
i am so down. depressed.
but now,i accept all this.
can't turn back time.now i am in art and design,graphic.xke merepek tu account ke AD?gahh~ but jgn salah fhm,AD byk cabang.
i am more to canvas than pc. hmmph
let it called 'all the change are chance'.

darrr said...

'the changes are the chances'
YES! What a perfect phrase!

Post a Comment