February 10, 2010

LU MAI MANA?

Gengster. Fengtau. Bdn berbukit. Muka ketat. Parut sikit.
Tatu naga lilit bdn kdg tu merayap smpai ke muka.
- semua ni kena mengena identiti/ karakter si AhLong

Pernah terfikir dari mana datangnya panggilan AhLong ni?

Pernah rs nak ambik tau sejarah pucuk pangkal nama AhLong ni?

Malaysia (pada era 50-an), mungkin lebih sinonim dengan panggilan Chetti. Even dalam crita P.Ramlee pun terhidang slot yang portray chetti ni sebagai money lender - berbangsa India. Malaysia ( Hari ini), ‘peminjam wang tanpa lesen/prosedur’ femes sbg AhLong. Media portrays AhLong ni sebagai seorang lelaki - berbangsa cina, kroni, bla bla bla... (typical).

Kenapa Ah Long?

Kenapa tak AhMad atau AhMar atau AhAd?

Macam ni,

Perkataan ‘Long’ berasal drp bhs kantonis yang membawa maksud ‘Lubang’.( Jangan terlalu kritikal, ia tiada kaitan dgn direct translation : Si Lubang atau apa). Sejarah bermula beratus tahun dulu dengan panggilan Long ini diberi kepada peminjam wang berbangsa India di Negara China. Komuniti Indian ni mula menyelinap dan bermastautin kat Negara China ketika Perang Opium . China time tu dibwh pemerintahan Dinasti Qing.

Perang Opium melibatkan 2 negara : British dan China. Kemarahan British mencecah klimaks apabila China ni bakar kapal-kapal mereka di Shanghai dan Guangzhou menyebabkan British mengumpul European Army to fight against China. (EA time tu consist of 7 Nations,* if im not mistaken)British also employed Indian Army to join the war and until now China has an Indian community just like Masjid India in Malaysia.

Dan oleh kerana puak India ni kaya, they started money lending. These Indian money lenders like to wear heavy silver earring. Sebabkan beban yang melampau dr subang tu terbentuklah lubang kat telinga mereka, maka dengan terhasilnya lubang tu, masyarakat China mula memanggil mereka Long (lubang). Ah tu sebagai tambahan awalan kata ganti nama sama seperti Ah Ling, Ah Lim which can be noticed in Chinese members.

Sekarang kita boleh lihat penggunaan AhLong turut diaplikasikan di Malaysia. Meluas. Even commercial ads pun guna AhLong instead of peminjam wang. Berpaksi di China sehinggalah mula menular masuk ke Malaysia melalui rantaian immigrasi. Adaptasi dr nenek moyang di China, boleh dikatakan bangsa cina di Malaysia mempelopori panggilan ni. Habih otai la.


This write-up is inappropriate to apply in assignment.

3 comments:

alif ca alif pa said...

ohh
brau i tau u
tq

Anonymous said...

ah long bukit beluntung, gong xi fat choy!

ishiekawaforensix said...

ahaa.
bnyk pengtahuan aku dpt.
;p

Post a Comment